109. Ivan Topalović, KNJIŽARA DELFI Kralja Mlalana 6

Odbačene fotografije

Mnogi ne primećuju kada odnesu film ili memorijsku karticu u fotografsku radnju, da ne dobiju nazad sve fotografije sa filma/kartice. Neke od fotografija, koje se smatraju neuspelim, mutnim, slučajnim snimcima, ostaju na filmu/kartici. Ovo odgovara i mušterijama koje na taj način plaćaju manje i prodavcima koji ne troše materijale za izradu fotografija od kojih neće imati profit. Na žalost, na ovaj način milioni fotografija svakodnevno padaju u zaborav, širom sveta, i nikada ne ugledaju svetlost dana. To možda i ne bi bila velika šteta da među tim fotografijama nema prvoklasnih umetničkih dela.

Ovaj projekat je imao zadatak da prikupi što više takvih „odbačenih” fotografija i istraži njihov potencijal. Ono što sam otkrio u toku ovog projekta zasenilo je i moja najoptimističnija očekivanja. Sakupljene fotografije su počele da se grupišu i dobijaju različita značenja. Neke od njih su verno dočaravale slikarstvo Monea i Van Goga, druge su pak mogle da se nadju na nekoj izložbi fotografa amatera, dok su treće bile potpuno oštre, pa su otvarale pitanje: „Zašto su uopšte odbačene?”. Ipak najviše su se isticale fotografije koje bi mogle da stoje rame uz rame sa najboljim radovima umetnika današnjice u nekoj od galerija u Londonu ili Njujorku.

Izložena fotografija je kao najava ovog projekta, samo mali otvor u taj mistični svet.

0030ivantopalovicizlog

0030ivantopalovic

0030knjizaradelfi

 

If we tear out one part, if we forget to mention or do not acknowledge one type of region, one type of religion, one type of gender, the whole construction will fall apart

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER FOR REGULAR UPDATES OR CONTACT US.